Verliefd.

"Het was liefde op het eerste gezicht."

Veel stellen, die elkaar in de liefde hebben gevonden zullen dat zeggen als hen wordt gevraagd naar hun eerste ontmoeting. Maar wat is het nou dat ons aantrekt tijdens dit eerste contact met die ander? Als je het aan de verliefden zelf vraagt krijg je een vaag, maar toch veelzeggend antwoord:

"het waren haar ogen",

"het was zijn uitstraling",

"het klikte gewoon".

Wat er nou klikte, en waarom, is een vraag die heel wat mensen bezig houdt en niet alleen psychologen die op dit onderwerp willen afstuderen. Wie zou niet graag willen weten wat hij moet doen om de liefde van de ander tot zich te winnen?

 

Niet de woorden

Meestal zijn het niet de woorden die de ander uitspreekt die ons hart sneller doet kloppen. Het uitspreken van onze diepste gevoelens is iets dat ons vaak zwaar valt en zeker tijdens onze eerste romantische ontmoetingen blijken we hier maar zelden een ster in. Zoals verwacht speelt ook hier de lichaamstaal een belangrijke rol. Met behulp van onze houding, gezichtsuitdrukking, ogen en intonatie kunnen we meer van onze gevoelens en bedoelingen verduidelijken dan met woorden. Met woorden kunnen we zelfs verpesten wat we al met lichaamstaal hebben bereikt. Een lawaaierige discotheek waar je elkaar maar amper kunt verstaan is dan ook een prima plaats voor een eerste ontmoeting.

 

De houding die liefde uitstraalt

Op bijna alle plaatsen waar lichaamstaal beschreven wordt, krijgt de liefde wel de aandacht. In verschillende boeken wordt houding als een belangrijk onderdeel van de "hofmakerij" benoemd. De houding is namelijk het eerste wat we zien als iemand binnen komt en aan de houding valt het makkelijkst af te lezen of twee mensen met elkaar in overeenstemming zijn. Na een interessante inleiding over de paringsdansen bij allerlei gevogelte wordt vervolgens de "paringsdans" van onszelf uit de doeken gedaan. Er wordt een beschrijving van de verschillende aspecten van de lichaamstaal gegeven. Er wordt gesproken over de houding, afstand, tijd, gezichtsuitdrukking, oogcontact, ademhaling en intonatie tijdens dat eerste moment. Maar alleen de combinatie van al deze aspecten geeft een goed beeld van de Adonis of Belladonna.

 

Let op je buik!

Een in elkaar gezakt lichaam is niet iets dat een ander aantrekt. Van nature voelen we dat aan. Een man trekt zijn buik in en recht zijn rug. Ook een vrouw spant haar spieren en trekt haar schouders naar achteren. Soms worden de handen verlokkelijk op de heupen gezet of met de duimen achter de broekriem. We zijn nu nog steeds een eind van de ander verwijderd. We blijven even op deze afstand om te kijken wat we verder doen voordat we dichterbij komen en onze houding aanpassen aan de nieuwe afstand.

 

De starende blik

Als ons oog de blik van de ander opvangt, houden we die iets langer vast dan gewoon is. Toch duurt zo'n eerst starende blik niet veel langer dan gewoon. Een te lang vast gehouden blik stoot namelijk juist af. We kijken de ander aan, kijken dan even verlegen naar beneden en kijken dan nog een keer. Deze keer, als de ander ook weer kijkt, houden we de blik weer wat langer vast dan de eerste keer. Verschillende malen wordt er gekeken en oogcontact gemaakt. Ondertussen trekken we misschien onze kleding recht of wrijven aan ons haar.

 

Het eerste contact

Het kan helpen als we samen zijn met een vriend of vriendin. Een meisje zegt tegen haar vriendin: "Hij kijkt naar me!". Als de vriendin nu ook kijkt naar de jongen, bevestigt dit het contact dat hij gemaakt heeft. Dit maakt het hem makkelijker om naar haar toe te stappen. Als hij op haar af loopt, zal hij wel wat moeten zeggen.

Wat hij zegt is daarbij echter minder belangrijk dan we soms denken. Vele jonge mannen piekeren zich namelijk suf over een goede "openingszin" voor ze op een meisje afstappen.

Het gaat er meer om hoe hij het zegt. Zelfverzekerd, met een rustige stem en een open, vriendelijke gelaatsuitdrukking. Terwijl hij begint te spreken kijkt hij met een zachte glimlach naar haar, daarna kort naar de vriendin en opnieuw naar haar.

Als zij antwoordt terwijl zij giechelend naar de vriendin kijkt, richt hij zijn blik even naar beneden, naar haar lichaam en weer terug naar haar ogen. Zijn pupillen gaan snel heen en weer van haar ene oog naar haar andere. Waarom precies weet zij niet; zij weet alleen: "hij is leuk en hij vindt mij ook leuk!"

 

voor meer leuke en fascinerende info kijk op,

www.lichaamstaal.nl--->liefde

 

 

Verliefdheid


Verliefdheid
 is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie,

alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar.

Er worden hormonen en neurotransmitters 

(oa.fenylethylaminenoradrenalineadrenalineendorfinedopamine en oxytocine)

in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet.

De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien.

Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief.

 

Bijna iedereen kent deze wetenschappelijke verklaring van verliefdheid.

Toch houdt men er in het dagelijks leven nauwelijks rekening mee.

Als er sprake is van verliefdheid zegt men niet "het is maar gewoon een kwestie van hormonen".

Deze wetenschappelijke kennis heeft dus geen invloed op de dagelijkse werkelijkheid.

 

Afwijzing door de geliefde kan leiden tot liefdesverdriet.

Het gevoel van verliefdheid ebt daarna meestal weg. Andere dingen nemen dan de plaats van verliefdheid in, zoals steun,vertrouwdheidgeborgenheid die samen de basis kunnen vormen voor een langdurige liefde.


Verslaving

 Wanneer iemand dusdanig aan het verliefdheidsgevoel verslaafd is geraakt dat hij

of zij constant op zoek is naar iemand,louter om de verliefdheidskick,

kan dat negatieve gevolgen hebben voor de persoon,zoals dat bij alle verslavingen het geval is.

Vaak gaat liefdesverslaving hand in hand met seksverslaving. Een oplossing is niet altijd pasklaar.

Neurologen hebben vastgesteld dat men emoties deels ook zelf kan controleren.

Zo kan men zelf een beginnende verliefdheid in de kiem smoren door contact te vermijden[1].

Kenmerken

  Iemand die verliefd is kan de volgende kenmerken vertonen:

  • idealiseren van de geliefde
  • het overnemen van de smaak van de geliefde
  •  (houden van dezelfde muziek, eten, kleuren, kleding, films e.d.)
  • blindheid voor de negatieve kanten van de geliefde (vandaar het gezegde "liefde maakt blind")
  • lichamelijke gevoelens omschreven als weke knieën en vlinders in de buik bij zien van 
  • of denken aan de geliefde
  • irrationele denkpatronen en handelingen
  • het continu denken aan de geliefde
  • ernstige verlegenheid en onhandigheid in aanwezigheid van de geliefde
  • verhoogde zelfbewustheid in aanwezigheid van de geliefde
  • ongemakkelijk, verlangend gevoel bij afwezigheid van de geliefde
  • verlies van concentratie

 

 

  1.  Verliefdheid: een kwestie van hormonen. Start2Date. Geraadpleegd op 2009-02-11.

 

Voor meer leuke en fascinerende info, kijk op:

nl.wikipedia.org-->wiki-->Verliefdheid