mond verzorging
Gezond Gebit, Gezond Leven
VERBAND TUSSEN EEN GEZOND GEBIT EN UW ALGEHELE GEZONDHEID
Tandvleesproblemen als gingivitis (een ontsteking van het tandvlees) en parodontitis (een ernstiger tandvleesontsteking met afbraak van het kaakbot), worden veroorzaakt door bacteriën in de mond die zich snel vermenigvuldigen.
Bij mensen met een ernstige tandvleesontsteking kunnen deze bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en elders in het lichaam problemen veroorzaken.
Uit onderzoek komt meer en meer naar voren dat er verband bestaat tussen ernstige tandvleesontstekingen en ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, hartaanvallen, diabetescomplicaties, en zelfs zwangerschapsproblemen zoals te vroeg geboren baby’s.
Een goede gebitsverzorging kan leiden tot een betere algehele gezondheid. En het beste nieuws is dat een goede gebitsverzorging heel eenvoudig is.
POETS DE JAREN WEG
Om de vorming van tandplak op uw tanden en tandvlees zo veel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk twee keer per dag uw tanden te poetsen met een zachte borstel met Dome Trim® borstelharen. Dit zijn borstelharen die zo zijn gerangschikt dat de borstelharen in het midden van de borstelkop hoger liggen. Poets altijd minstens twee minuten – de meeste mensen poetsen maar één minuut. Verlaat rustig de badkamer tijdens het poetsen: u kunt gewoon naar muziek luisteren of tv kijken terwijl u uw tanden poetst. Maar zorg er wel voor dat u voorzichtig poetst: te hard poetsen kan leiden tot terugtrekking van het tandvlees. Houd uw tandenborstel daarom altijd met drie vingers vast: zo bent u er zeker van dat u niet te veel druk uitoefent.
- PLAATS DE TANDENBORSTEL IN EEN HOEK VAN 45 GRADEN OP DE TANDEN, TEGEN DE RAND VAN HET TANDVLEES. HET IS KLINISCH BEWEZEN DAT TANDENBORSTELS MET DOME TRIM Ò BORSTELHAREN TOT ONDER DE RAND VAN HET TANDVLEES REINIGEN.
- POETS MET KLEINE, CIRKELVORMIGE BEWEGINGEN DE BINNEN- EN BUITENKANT VAN UW TANDEN EN POETS DAARBIJ OOK HET TANDVLEES. MAAR WEES VOORZICHTIG: TE HARD POETSEN DOET MEER KWAAD DAN GOED.
- VERGEET NIET OM MET DE BORSTEL OOK UW TONG TE REINIGEN. DE TONG IS EEN VERZAMELPLAATS VAN BACTERIËN DIE SLECHTE ADEM KUNNEN VEROORZAKEN.
FLOSSEN: GOED VOOR DE GEZONDHEID
Dagelijks flossen is van het grootste belang voor een gezond gebit en lichaam.
Met poetsen alleen verwijdert u slechts de helft van de bacteriën en tandplak.
Neem een stukje tandzijde van ongeveer 45 cm en maak eerst de tanden van uw bovengebit schoon - begin daarbij achterin de mond. Doe daarna hetzelfde met uw ondergebit.
Floss zorgvuldig rondom al uw tanden.
Om het flossen nog gemakkelijker te maken, is het raadzaam een tandzijde te gebruiken die soepel tussen de tanden glijdt zonder te rafelen of te breken, zoals tandzijde.
- DUW DE TANDZIJDE VOORZICHTIG TUSSEN UW TANDEN TOT AAN HET TANDVLEES. HET KAN ZIJN DAT UW TANDVLEES IN HET BEGIN EEN BEETJE GAAT BLOEDEN, MET NAME WANNEER U LANG GELEDEN VOOR HET LAATST HEEFT GEFLOST. ALS HET BLOEDEN ECHTER AANHOUDT OF GEPAARD GAAT MET PIJN OF ZWELLING, MOET U CONTACT MET UW TANDARTS OPNEMEN.
- HOUD DE TANDZIJDE TEGEN DE TAND EN VEEG VOEDSELRESTEN EN TANDPLAK WEG DOOR DE TANDZIJDE VOORZICHTIG OP EN NEER LANGS DE TAND TOT ONDER DE RAND VAN HET TANDVLEES TE BEWEGEN.
EEN GOEDE GEBITSVERZORGING IS EENVOUDIGER DAN U DENKT
U moet er alleen even de tijd voor nemen en de juiste hulpmiddelen gebruiken.
Zoals de tandenborstel.
Tandenborstels voorzien van afgeronde borstelharen, die zo zijn gerangschikt dat de borstelharen in het midden van de borstelkop hoger liggen.
- Wist u dat
- ONDERZOEK HEEFT UITGEWEZEN DAT HET INADEMEN VAN DE BACTERIËN DIE PARODONTITIS VEROORZAKEN KAN LEIDEN TOT LONGONTSTEKING.
- Wist u dat
- LANG NIET IEDEREEN BIJ HET OUDER WORDEN EEN KUNSTGEBIT NODIG HEEFT. EEN GOEDE MONDHYGIËNE HELPT U OP LATERE LEEFTIJD UW EIGEN TANDEN TE BEHOUDEN.
- Wist u dat
- DRIE VAN DE VIER VOLWASSENEN WEL EENS LAST HEBBEN VAN ONTSTOKEN TANDVLEES.
- Wist u dat
- ZWANGERE VROUWEN MET PARODONTITIS, EEN ERNSTIGE VORM VAN TANDVLEESONTSTEKING, ZEVEN KEER ZOVEEL KANS LOPEN EEN TE VROEG GEBOREN BABY TER WERELD TE BRENGEN.
- Wist u dat
- ONDERZOEK HEEFT UITGEWEZEN DAT ERNSTIGE PARODONTITUS EEN BELANGRIJKE RISICOFACTOR KAN ZIJN IN DE ONTWIKKELING VAN DIABETES.
- Wist u dat
- ROKERS VIER KEER ZOVEEL KANS LOPEN OP TANDVLEESONTSTEKINGEN DAN MENSEN DIE NOOIT HEBBEN GEROOKT.
VERZORG UW GEBIT MET DE JUISTE COMBINATIE PRODUCTEN
Mondverzorging en gebitsverzorging
Mondverzorging is bij de laatste generaties de normaalste zaak van de wereld. De ouders van deze generaties zijn opgegroeid met poetsen, poetsen en nog eens poetsen. Het resultaat is een gezond gebit.
Hoe schril is het contrast met de generaties daarvoor. Als twee mensen daar gingen trouwen dan was het huwelijkscadeau soms een kunstgebit. Alle tanden en kiezen werden getrokken omdat er weinig meer te redden viel. We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen maar het was echt zo.
Ouders van nu weten waarom mondverzorging zo belangrijk is. Het zorgt ervoor dat plaque (plak) geen kans krijgt. Plaque is de grootste vijand van tanden en tandvlees. Poetsen, fluoride, flossen en ragen is de enige weg naar een gezonde mond. Een paar minuten per dag is al voldoende. Op deze pagina zetten we alles nog eens op een rij.
Tandenpoetsen
Met poetsen verwijder je de plak van tanden en kiezen.
Hoe het beste gepoetst kan worden is beter met een plaatje uit te leggen dan met alleen woorden. Hier staat het hele verhaal over de borstel,
Het poetsen begint zodra de eerste tand van het melkgebit is doorgekomen.
Eerst alleen met een beetje water en later pas met tandpasta.
Langzamerhand worden de dagelijkse poetsbeurten uitgebreid. De leeftijd en de ontwikkeling van het gebit zijn dus van belang voor de manier waarop gepoetst moet worden.
Tandpasta
Tandpasta is er in vele soorten en smaken. Naast ´gewone´ zijn er vele soorten met iets extra´s zoals anti-tandsteen of witmakende stoffen. Het assortiment smaken is enorm, voor ieder wat wils.
Voor kinderen is er speciale tandpasta. Leuke kleurtjes en lekkere smaakjes doen het altijd goed bij kinderen maar hebben niet de voorkeur omdat doorslikken niet gewenst is.
Het belangrijkste verschil tussen tandpasta voor kinderen of voor volwassenen is de hoeveelheid fluoride,
De keuze voor een merk- of smaak tandpasta is heel persoonlijk.
Slechte tandpasta is er niet.
Dure tandpasta is overigens niet altijd beter dan goedkope.
Hoe vaak moet je poetsen? is een veelgestelde vraag. Hoe grondiger hoe beter is voor schoonhouden de regel. Liever één keer heel goed dan twee keer een beetje.
Als je echter naar de fluoridetoediening kijkt is twee keer per dag een beetje beter dan één keer een grotere hoeveelheid.
Het is niet zo dat twee keer per dag goed poetsen een overdosis fluoride tot gevolg heeft. Ons advies blijft: vanaf 1 jaar twee keer per dag goed poetsen met fluoride tandpasta.
Meer informatie hierover bij leeftijden.
Fluoride
Fluoride kan in verschillende vormen worden toegediend:
- druppels
- tabletjes
- in tandpasta
- fluoride-applicatie door de tandarts of mondhygiëniste
- fluoride komt in geringe hoeveelheden van nature ook voor in diverse levensmiddelen
De meest eenvoudige toediening is natuurlijk via de tandpasta omdat je toch al twee maal per dag je tanden poetst.
De tandarts kan, uiteraard indien dat nodig blijkt, een extra aangepaste hoeveelheid fluoride voorschrijven. Omdat kinderen de tandpasta meestal doorslikken is het belangrijk dat de hoeveelheid fluoride die in de tandpasta zit niet te groot is.
Teveel fluoride kan vlekken (fluorosis) in het glazuur van het blijvende gebit veroorzaken. Bij normaal gebruik volgens het advies van fluoridetandpasta komt dit niet voor.
Kindertandpasta bevat minder fluoride, dit kan daarom zonder bezwaar worden doorgeslikt. Als het kind twee maal per dag met kindertandpasta poetst is toediening van fluoridetabletjes in principe niet nodig.
Regelmatig een beetje fluoride is veel effectiever dan veel in één keer.
Zoals bij poetsen al gezegd is, is vanaf de doorbraak van de eerste tanden twee keer per dag goed poetsen met (kinder)tandpasta het beste recept voor een gezond gebit.
Flossen, ragen en stoken
Flossen : is een techniek waarmee met een stukje draad goed tussen tanden en kiezen kan worden gereinigd. Dat is handig als je tanden of kiezen zo dicht op elkaar staan dat je er met de borstel niet goed bij kunt.
Flossdraad is in diverse soorten te verkrijgen. De dikte van het draad verschilt en je kunt kiezen voor de variant waar een laagje was op zit.
Dit laatste is handig bij het "inbrengen" van de draad tussen de tanden en kiezen. Het is moeilijk te zeggen of- en zoja wanneer je moet gaan flossen.
De tandarts zal dit zeker adviseren als je regelmatig last hebt van tandvleesproblemen.
Restanten voedsel kunnen makkelijk irritaties of zelfs ontstekingen veroorzaken. In dat geval is flossen een effectieve en eenvoudige methode om deze problemen te voorkomen.
Stoken : een techniek voor volwassenen om goed tussen de tanden te komen.
Voedselresten (denk aan een stukje vlees) kunnen hardnekkig vastzitten. Met een tandenstoker is dit eenvoudig weg te krijgen.
Niet elk stokje is een tandenstoker!
In restaurants staat vaak een potje met cocktailprikkertjes op tafel. Het is natuurlijk handig als je snel iets tussen je tanden weg kunt halen.
Gebruik deze prikkertjes liever niet dagelijks, deze kunnen schade aan het gebit veroorzaken. Een goede tandenstoker is driehoekig van vorm met een punt.
In tegenstelling tot het ronde stokje past de driehoekige stoker goed tussen de tanden. Tegen het tandvlees is immers meer ruimte als iets hoger tussen de tanden.
Door de driehoekige vorm wordt ook het tandvlees geraakt bij het stoken zonder dat grote kracht hoeft te worden uitgeoefend.
Een rond stokje daartegen moet met kracht tussen de tanden worden gedrukt om hetzelfde effect te bereiken. Dit kan schade aan de tanden veroorzaken.
Het materiaal waarvan goede tandenstokers zijn gemaakt splintert niet.
Tot slot zijn er tandenstokers te krijgen met een smaakje, bijv. menthol. Dit geeft een frisse smaak.
Ragen: is net als flossen en stoken een methode om tussen de tanden te reinigen. Hiermee wordt met een dunne draad waarop een miniscuul borsteltje is bevestigd tussen de tanden heen en weer bewogen. Net als met een gewone tandenborstel "poets" je dan tussen je tanden.
Ragers zijn in verschillende dikte verkrijgbaar. Ondanks dat er hele dunne ragers zijn is het soms niet mogelijk om te ragen. Als de ruimte tussen de tanden echter te klein is wordt ragen afgeraden.
Vraag daarom eerst advies aan je tandarts. Een rager moet makkelijk tussen de tanden "in te brengen" zijn. Als kracht gezet moet worden dan kan de tand beschadigen.
Probeer in dat geval een dunnere rager. Indien er geen dunnere ragers zijn beschouw ragen dan als niet mogelijk, je kunt dan altijd nog flossen.
Leeftijden
Welke mondverzorging een kind nodig heeft is afhankelijk van de leeftijd. In de onderstaande tabel geven we u een schema van de geadviseerde mondverzorging per leeftijd. Indien de verpleegkundige- of de arts van het consultatiebureau, of later de (jeugd)tandarts afwijkende adviezen geeft volg deze dan op.
Leeftijd Tandenpoetsen Tandpasta Aandacht voor 0-1 jaar
- vanaf de doorbraak van de eerste tand
- Geef een babyborsteltje (zacht met kleine borstelkop) om spelenderwijs (in bad) mee te "oefenen".
- 1 keer per dag peutertandpasta met 500-750 ppm* Aandacht voor mondademen ; bij neusverkoudheid de neus met zout water druppelen.
1-4 jaar - 2 maal per dag (´s-morgens en ´s-avonds).
- Korte horizontale poetsbewegingen over tanden en tandvlees. - fluoride kindertandpasta 750 ppm*
- ter grootte van een doperwtje - Speen zo snel mogelijk proberen af te wennen.
- Kauwen stimuleren.
- Neusademen bevorderen.
- Neem het kind vanaf het 2e jaar mee naar de tandarts om op een prettige manier eraan te wennen dat het tandartsbezoek erbij hoort.
- In overleg met uw tandarts gaat het kind zelf "op de stoel".
5 jaar en ouder
- tandpasta voor volwassenen met 1500 ppm* fluoride
- Zorg dat het kind minstens 2 maal per jaar naar de tandarts gaat.
- Let op dat het snoepen binnen de perken blijft.
- Let op het aantal eet- en drinkmomenten. Maximaal 6 per dag.
* ) ppm = parts per million: 500-750 ppm = 0,05-0,075% = 500-750 milligram fluoride per gram tandpasta
>> LET OP: sommige peutertandpasta´s bevatten minder dan 500 ppm en zijn daardoor niet werkzaam <<
voor meer leuke en fascinerende info kijk op,
http://www.jeugdtandverzorging.net/mondverzorging.html
http://www.gum.nl/www/template.php?site=part&c=artikelen&id=1
Maak jouw eigen website met JouwWeb