Leren vergeven en gedachten kracht versterken

leren vergeven.

Ben je kwaad op iemand omdat hij je iets heeft misdaan? Probeer hem dan te vergeven. Vergeven doe je namelijk niet voor de ander, maar voor jezelf.

Een spiraal van negatieve energie

Woede is een gevoel waar je niet bepaald blij van wordt. Wanneer je erg boos op iemand bent omdat hij je iets heeft misdaan verkeer je dag in, dag uit in een negatieve staat. Je 'vergiftigt' je eigen denken met negatieve gedachten. Dit nare gevoel is iets wat alleen jij voelt. Degene die je iets heeft aangedaan heeft er geen last van. Hij kan gewoon verder met zijn leven.

Oneerlijk gevoel

En dat maakt woede direct erg oneerlijk. Het intense gevoel van woede kan je hele leven negatief beïnvloeden, maar degene die de woede veroorzaakt heeft in principe nergens last van. Daarom is het belangrijk dat je de ander leert te vergeven zodat je je woede los kan laten. Alleen dan voorkom je dat die ander je nog meer tot last is.

Wat houdt vergeven in?

Wanneer je vergeeft laat je alle negatieve energie rondom een vervelende gebeurtenis varen. Je realiseert je dan dat alles wat gebeurd is niet meer teruggedraaid kan worden. Maar, vergeven is zeker niet jezelf van de dommen houden!

Vergeven is niet:

  • De daden van de persoon goedpraten.
  • Vergeten of ontkennen wat er is gebeurd.
  • De gevolgen en gevoelens kleiner maken dan ze zijn.
  • Jezelf vernederen.

Wat is vergeven dan wel?

Vergeven is als het ware het 'losmaken van de ander'. Het gaat erom dat je alle negatieve energie laat varen en het niet toelaat dat die ander, zonder dat hij het misschien weet, jouw gevoelens regeert. Vergeven is het stoppen met hopen op een beter verleden. Je kunt niets veranderen aan wat er is gebeurd, je kunt wel bepalen hoe je er nu mee omgaat.

Hoe kun je vergeven?

Adem eens een paar keer diep in en uit. Denk aan wat er is gebeurd, wat het met je heeft gedaan en wat het in de toekomst met je gaat doen. Schrijf het eventueel allemaal van je af. Haal in verbeelding de bewuste persoon voor je, en zeg tegen hem dat je hem vergeeft. Dat je je niet meer druk gaat maken om wat er is gebeurd omdat je er niets meer aan kunt veranderen. Je kiest voor het nu en de toekomst, en dan heb je niets aan opgekropte woede.

Laat de negatieve gevoelens uit je varen. Je hoeft niet daadwerkelijk tegen die persoon te zeggen dat je hem vergeeft als je dat niet wilt. Vergeven doe je voor jezelf. Zodra jij de woede uit je hebt gehaald, doet de ander er niet meer toe. Je kunt desnoods breken met deze persoon. Laat wel blijken dat je de ander vergeeft voor jezelf, niet voor hem. En maak duidelijk dat hij dan ook niet over je heen kan lopen.

Vergeven kan voelen als een verlossing

Als je echt heel boos op iemand bent, en daar dagelijks in je gedachten mee bezig bent kan vergiffenis je verlossen. Het kan je een vrij gevoel geven zonder dat je jezelf vernedert. Je vergeeft de ander zodat jij verder kunt. Je hoeft het echter niet te vergeten. Je geeft jezelf gewoon de ruimte om nieuwe, meer positieve gevoelens in je leven toe te laten.

voor meer leuke en fascinerende info kijk op,

 http://www.sochicken.nl/jezelf/leren_vergeven.html 

 

Versterk je Gedachtenkracht

• Formuleer heel duidelijk je vraag: wat wil je echt? 

Breng je intentie helder en heel specifiek onder woorden en vermijd daarbij negatieve en ontkennende woorden. Dus niet: 'ik wil niet langer zo onzeker zijn', maar 'ik voel me zeker en sta vol vertrouwen in het leven'.

 • Kies de juiste tijd en plaats.

Spreek je intentie uit wanneer je de tijd hebt, niet op de klok hoeft te kijken. Ga in een ruimte zitten waar je je op je gemakt voelt en waarin je gemakkelijk kunt zitten of knielen. Haal overbodige voorwerpen weg, steek eventueel kaarsen aan. Na een tijdje oefenen kun je ook in gedachten deze ruimte betreden en zo je intentie uitzenden.

 • Bereid je voor.

GA in een gemakkelijke houding zitten, adem langzaam en ritmisch en concentreer je op één object, kies een zogenaamd anker om je in deze staat te houden, bijvoorbeeld een mantra. Vergeet even het verleden en de toekomst, leef in het nu (tijd voor Mindfulness ) Stem je af op de juiste frequentie door je te concentreren op gevoelens van mededogen en geluk.

 • Imaginair repeteren, ofwel: visualiseer je doel.

Maak je een voorstelling van je intentie en probeer daar iets bij te voelen en te ervaren. Ervaar jezelf bijvoorbeeld in een nieuwe baan, als dat je intentie is. Schrijf je wens op, schilder hem etc. Denk na over alle gewaarwordingen die je bij je intentie kunt hebben en zet daarbij je zintuigen in: voel, proef, ruik, beleef!

 • Geloof dat het werkt

Concentreer je op een positief resultaat, probeer elke vorm van cynisme 'bij mij zal het wel niet lukken' te vermijden!! Zoek het goede gevoel op, maak daarvoor bijvoorbeeld een lijst met dingen die je al hebt verworven en die je een goed gevoel geven, count your blessings (past weer mooi in het dankbaarhoekje ). Maak gebruik van een geheugensteuntje om je gedachten op je wens gefocust te houden. Een klein steentje dat je altijd bij je draagt, kan bijvoorbeeld helpen je bij de les te houden (knoop in je zakdoek ).

 • Doe een stap opzij

Leg je verzoek letterlijk neer bij het Universum en vertrouw erop dat dit het overneemt. Stel je open voor nieuwe dingen en vergroot zo je capaciteit om dat wat je gegeven wordt ook te herkennen. Soms ligt het antwoord vlak voor je, maar zie je het niet omdat je het veel te ver zoekt, of juist te dicht bij huis!

voor meer leuke en fascinerende info kijk op,

(bron: happinez mindstyle magazine, 2007)