Uitvoerige meditiatie info:

Meditatie

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 

Mens in meditatieJe hebt vast wel eens van meditatie gehoord en je hebt je er misschien een beeld van gevormd. Als je je afvraagt of het iets voor jou zou kunnen zijn, dan kun je misschien hier een antwoord op sommige van je vragen vinden.

Ik ga eerst in op wat meditatie is. Verderop leer je de eerste stappen op weg naar mediteren.

Wat ìs meditatie eigenlijk?

Ik wil hier een onderscheid maken tussen de "techniek" en de meditatieve ervaringdie je kunt hebben als je mediteert.

Meditatietechnieken zijn gericht op het stopzetten van het "wervelen van de geest".

Als je jezelf eens door de dag heen observeert, zul je al gauw tot de ontdekking komen dat je almaar blijft denken. Je ziet iets, hoort of ruikt iets, en er komt iets in je op.

En met dat gegeven gaat je geest op de loop: de ene gedachte roept de andere op en voor je het weet ben je mijlen ver weg. Totdat er een nieuwe prikkel komt en dan begint het hele verhaal weer van voren af aan.

Als je geest eenmaal tot rust is gebracht, even pauze heeft genomen, is er plaats voor iets totaal anders.

Veel mensen vereenzelvigen meditatie met iets religieus. Dat hoeft het niet noodzakelijk te zijn, hoewel velen dat vaak wel zo ervaren.

Zelf je meditatiebankje maken

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 

Je kunt heel makkelijk zelf een meditatiebankje maken.
Ik geef hieronder twee voorbeelden. Het eerste bankje is een laag bankje waarop je met gekruiste benen kunt zitten (als je lenig genoeg bent :-)), het tweede is een groter, hoger bankje, waar je met beide benen onder gaat zitten, geknield dus.

Laag bankje voor met gekruiste benen

Hiervoor heb je nodig:

  • een lat van 2x2 cm, 48 cm lang die je in 4 gelijke stukken zaagt, hiermee maak je de zitting aan de poten vast
  • een plankje van 1,2 cm dik multiplex met de afmetingen 12,5 x 25,5 cm; dit worden de beide "poten".
  • een plankje van 1,2 cm dik multiplex met de afmetingen 45 x 13 cm"; dit is de zitting
  • 8 houtschroeven van rond de 2 cm lengte


Het plankje van 12,5 x 25,5 cm zaag je zo, dat je twee stukken krijgt die aan de voorkant 11,5 cm en aan de achterkant 14 cm zijn


Op de kant die is ontstaan door de plank schuin te zagen leg je de zitting.

Zet de poten aan beide zijden vast met de latjes van 12 cm. Gebruik houtlijm en schroef ze daarnaast vast met 2 schroeven aan elke kant. Hou de buitenkant van de poten zo'n 3 cm uit de rand; de latjes komen (met de opgegeven maten) dan dus 1 cm uit de rand van de zitting.

Hoog bankje om geknield te zitten

Het principe is hetzelfde, alleen de maten zijn uiteraard anders:
De poten worden 19 (achter) en 16 (voor) cm hoog en 17 cm diep; hiervoor heb je een plankje van 1,2 cm dik multiplex nodig van 17 x 35 cm
Over de lengte zaag je dat schuin doormidden:

De zitting wordt 20 x 44 cm. Ook hier de staanders 3 cm uit de rand, waarmee de lat waarmee je die vastzet dus 1 cm uit de rand komt.


Je bankje nog beter aanpassen

Je kunt je bankje nog beter aanpassen aan jouw persoonlijke situatie door de staanders aan de voorkant af te ronden zodat het bankje wat kan rollen naar gelang je zit-positie. Ik zou eerst proberen hoe het is zonder, omdat afgeronde hoeken net iets onstabieler voelen, vaak.

Bedankt!

Ik wil Wim Dupré bijzonder danken voor de tekeningen die hij ter verduidelijking heeft gemaakt. Zo mag het geen probleem zijn om morgen al op je eigen (gemaakte) meditatiebankje te zitten.
Dank je wel Wim!

Hoe mediteren?

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 

Je wilt gaan mediteren, maar je zou niet weten hoe je het zou moeten aanpakken.

You need not do anything 
Remain sitting at your table and listen 
You need not even listen 
Just wait 
Just be quit and still and the world will offer itself to you to be unmasked 
It has no choice 
It will roll in ecstasy at your feet.

Deze tekst is van Franz Kafka. Een mooie tekst, vind ik, die aardig weergeeft wat de sfeer is waarin je het beste kunt mediteren.

  • Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden en zoek een stil plekje op. Een plek die schoon is, warm genoeg, maar niet benauwd, met frisse lucht.
  • Ga rustig zitten, op een kussen, een bankje of op een stoel met rechte leuning (zorg voor steun voor je voeten) en ontspan je. Loop je spieren eens na, vooral die in je nek en schouders en kijk of je ze los kunt laten.
  • Probeer echt op je zitbeentjes te zitten en zorg voor een rechte, maar niet overspannen rug. Trek je kin iets in, zodat je kruin zich in één lijn met je ruggengraat en min of meer recht boven je stuitbeentje bevindt.
  • Ga dan, terwijl je zo zit, met je aandacht naar de beweging van je adem in je neus, je borst, je buik.
  • En ben je ervan bewust waar je mee bezig bent. Meer niet. Probeer zonder enige verwachting te zijn.
  • Komen er gedachten op, laat ze maar komen. Ze komen toch, dus je kunt beter maar niet proberen ze tegen te houden. Alleen: laat ze ook weer gaan. Laat ze los en ze vervliegen weer, zonder dat je geest zich er verder mee gaat bemoeien.

Misschien ervaar je na verloop van tijd, als je een tijdje zo hebt gezeten dat er ruimten tussen je gedachten komen, die natuurlijk en vredig voelen. Misschien duurt het even, een paar weken, maar wordt niet ongeduldig. Het komt!
Langzaamaan zullen deze gedachtenloze perioden langer worden en er gaat ruimte ontstaan voor iets totaal anders. Iets dat je misschien heel vertrouwd voorkomt, waarin je het gevoel hebt thuis te komen. Een gevoel van vrede, rust, ruimte... Misschien voelt het voor jou anders. Ervaar het zelf.

Kun je zonder leraar?

Misschien wel. Persoonlijk heb ik een enorme stap vooruit gemaakt toen ik mijn leraar vond.
Voor iedereen geldt, denk ik, dat er eerst behoefte aan iets moet zijn, dat je een behoefte in jezelf moet herkennen en voor jezelf moeterkennen, voordat je dat, waar het om gaat, op z'n waarde kunt schatten. Dus...zolang je het gevoel hebt het wel alléén te kunnen: neem alle tijd. En als je eraan toe bent..... een oude Indiase wijsheid zegt, dat je, als je eraan toe bent, vanzelf de leraar vindt die voor jou bedoeld is.

 

Hoe mediteren?

Een artikel van Lammy Reinders  Over de auteur 

Hoe mediteren (gevorderen)

Je zou graag een beter contact willen met je ware ik...
Je zou liever niet zoveel willen oordelen over...
Niet langer een slaaf van je gedachten meer zijn,
of jezelf steeds onder druk voelen staan...
Er valt het besluit om te gaan mediteren.
Na een tijdje ontvouwt zich het volgende gesprek:

“Ik ben gaan mediteren. Maar het werkt niet. Wel in de groep, maar thuis lukt het me van geen meter”. 
“Wat gebeurt er thuis”?
“Ik word dubbel zo onrustig dan ik al was”.
“Enig idee hoe het komt”?
“Ik denk, omdat ik zoveel moet van mezelf. Daarom ben ik ook gaan mediteren, omdat ik nooit rust heb...”.
“Als je ervoor gaat zitten, moet je dan ook iets”?
“Dan moet ik mediteren... En dan moet ik daarna dit en dat... En in plaats van minder te denken, ga ik juist aan van alles zitten denken...”. 
“Dan heeft het ‘moeten’ wel heel erg de overhand. Je lijkt te leven vanuit je blokkades. Niet vanuit je openingen die je gelukkig maken”.
“Ik baal ervan en kan niet anders”.
“Wil je anders”?
“Ja”.
“Waar jij het over hebt, daaronder lijden velen: het is gewoon menselijk...


In meditatie wordt de geest gedwongen om tot rust te komen.
De geest, is gekoppeld aan een wezen met een bewustzijn dat wenst te groeien op meerdere niveau’s: intellectueel om het bewustzijn te vergroten, spiritueel om het naar een hogere staat van zijn te brengen, en andere.
Wie wil groeien, die moet tot inzicht komen over wat er leeft in zichzelf. Het lichaam, de geest en de ziel moeten hiervoor worden onderzocht en daarvoor stelt een mens zich de vragen als ‘hoe sta ik op dit moment in het leven, waar kom ik vandaan en waar ga ik naar toe.’ Om het moment oftewel het hier-en-nu, als rustig te kunnen ervaren, moet er vrede zijn met het verleden en een open houding naar de toekomst.
In meditatie wordt de geest d.m.v. bepaalde technieken bespeeld om in het hier-en-nu rustig te zijn. De geest van iemand die gewend is om altijd maar bezig te zijn, voegt zich niet zomaar tot een rustig zijn in het hier-en-nu, zo ook niet de geest van iemand die is blijven zitten met onvrede uit het verleden, of iemand die te hoge verwachtingen heeft voor de toekomst.

...Jij wilt mediteren omdat er in jouw binnenste zoveel onrust is dat je er last van hebt. Nu doe jij je best om de wervelingen van je geest tot rust te brengen, maar in het systeem dat jouw wezen is, zit iets opgeslagen dat dwars ligt...”.
“Wat is dat iets”?
“Informatie die je een bal last bezorgt in de vorm van onrust.
De bal last (=ballast) heb je waarschijnlijk te danken aan je verleden. In zijn algemeenheid gezegd, heeft die te maken met wat er door opvoeders, religie en cultuur wordt ingeprent in een mensenhoofd. Als deze inprentingen niet vibreren met wat het eigen wezen wil, ontstaan er stoorzenders in die last gaan bezorgen.
Ik kan je een voorbeeld van zo’n stoorzender geven:
Ik ken iemand die zich in een drukke winkelstraat opwindt als er mensen voor hem lopen die naar zijn idee, niet snel genoeg gaan. Deze persoon is zich dat bewust en wil het graag veranderen dat hij ‘zich zo druk maakt om niets.’ Zijn reactie echter, lijkt los van hem te bestaan. Hij heeft er weinig controle over, omdat er iets achter zit. Er achter zit een jeugdtrauma bewerkstelligt door een vader die zijn kinderen drilde: de reden dat de zoon nu een ballast aan wezensvreemde energie met zich meedraagt waarvan hij niet één, twee, drie, loskomen kan...


Als er ballast wordt meedragen, belemmert die de groei van het wezen dat uit lichaam, geest en ziel bestaat. Spiritueel gezien is een mens op aarde om zijn ziel te laten groeien. Zeker voor een mediterende is het dus belangrijk om niet-wezen-eigen-energie te lozen. Hiervoor moet worden geschift wat van wezenlijk belang is wat niet.
Alles wat een mens zichzelf in het dagelijkse leven oplegt, wordt gedaan met toedoen van het denken dat op een bepaalde manier door opvoeding, religie en cultuur is geprogrammeerd. Ons denken is een dirigent voor ons wezen. De dirigent bestookt ons wezen ook met de niet-wezen-eigen-energie die hij met zich meedraagt; door opvoeding krijgt een mens mechanismen aangemeten die in het belang van de opvoeders zijn en waarvan later kan blijken dat zij niet vibreren met wat het eigen wezen wenst.

...Als in meditatie, onrust sterker wordt ervaren dan gewenst, heeft dit te maken met een ballast die een mediterende met zich meedraagt. Wat de oorzaak is doet niet zo ter zake. Wel dat je er vanaf komt.
Jij wilt mediteren om je onrust te verminderen... Als jouw wezen, d.m.v. een bepaalde techniek ineens meer rust ervaart, dan reageert het hierop met ‘nu krijg ik eindelijk de kans om mijn wezensvreemde energie eruit te gooien.’ Het gevolg is een onrustig zijn en je niet volledig kunnen concentreren op je meditatieve doel. De reactie kan zo krachtig zijn dat meditatie wordt gestopt”.
“Het scheelt al een stuk als je weet dat het zo werkt”!
“Ja! En je hebt dan de keus om het volgende te doen:
- gedisciplineerd doorgaan in de hoop dat het je op een keer zal lukken...
- stoppen en iets leukers gaan doen...
- op een directe manier aan je ballast/blokkades gaan werken...
... Zelf heb ik jarenlang trainingen gegeven in wat ik ‘Lichtmeditatie’ heb genoemd. Voor de duidelijkheid: er bestaan allerlei soorten van Lichtmeditatie, maar ze beogen niet allen hetzelfde doel. Bij mijn Lichtmeditatie - die is ontleend aan een methode van yoga- en meditatiedocente Hetty Draayer - gaat het om het bewust worden van wat er leeft in het emotielichaam; door het in contact te brengen met een hoger bewustzijn dan het dagelijkse, kan wezensvreemde energie zichtbaar worden gemaakt en vervolgens geloosd. Je word er een rustiger, opener mens door, die blijer en vrijer door het leven gaat...


Als mens moet je weten dat onrust bij het leven hoort. Zonder onrust kan een mens niet groeien. Als wij niet door onrust worden bestookt, komen we niet in actie en gebeurt er niets. Onrust is nodig om ons van de stoel te krijgen om onze ideeën in daden om te zetten.
Voor wie volop in het leven staat is het een illusie te denken dat je altijd rustig kunt zijn.
Waar een rustig zijn om draait, is dat de balans tussen rust en onrust niet doorslaat.

...Als mediteren door je op een bepaalde manier te focussen, niet bevredigend verloopt, raad ik je aan een andere manier uit te proberen. 
Ook in de wereld van meditatie zijn er meerdere wegen die naar het spreekwoordelijke Rome leiden”.


Tot slot een meditatie die al velen geholpen heeft:

Kaarsvlammeditatie

Je zit in een ontspannen houding rechtop. Voor je op tafel staat een brandende kaars.
Terwijl je naar het vlammetje kijkt ontspan jij jezelf zo goed je kunt en brengt de adem in het bekken.

... Terwijl je naar de kaarsvlam voor je kijkt, verwarmt deze je hart. Ook letterlijk, maar het is symbolisch bedoeld:
Een warm hart, is een hart vol liefde...
Jouw hart geeft graag zijn liefdevolle warmte door aan jouw hoofd..,
en als daarin nu iets opwelt dat je afleidt van jezelf, dan geef je dat ten prooi aan de vlam...
Vuur loutert. Vuur zuivert.

Adem rustig in je bekken...
Er volgt een herhaling van wat is gezegd:
... De vlam beschijnt je hartgebied...
Projecteer de warmte en uitstraling van de vlam in je hart, en weet wat daarmee wordt bedoeld...
Als er warmte in je hart kan zijn, straalt die vanzelf door naar je geest. Dat is een wet van de natuur...
Waar je door afgeleid wordt in je hoofd, geef dat ten prooi aan de vlam., opdat de warmte een plek kan krijgen, en niet hoeft op te boksen tegen allerlei obstakels...
Het vuur zuivert zelfs de onzuiverste gedachten.

Zie de vlam...
Projecteer zijn licht en warmte in je hart...
Een warm en zuiver hart, schept een zuivere geest als jij daaruit loslaat wat je afleidt van jezelf...
Leg daarom de ballast uit je hoofd, neer bij de vlam
die alles voor je loutert...

Mediteer rustig zo door, ademend in het bekken.
De kern van de meditatie is:

“... Licht staalt in het hart... 
Het hart verlicht het hoofd...
Het hoofd geeft ten prooi aan de vlam wat er teveel is,
omdat het licht zich er anders geen weg in vinden kan ...”

... Na 10 à 15 minuten neem je de aandacht weg en opent rustig de ogen ...

Lammy Reinders, yoga docente Groesbeek.
Zie www.yogagroesbeek.nl voor:
- werkboek Lichtmeditatie
- werkboek Hartmeditatie.

Waarom zou je mediteren?

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 

Wat is er nou echt?!

Als je erop let, zul je merken, dat je gedachten je door de dag heen aardig de baas zijn.  Het lijkt wel een machine die zonder ophouden door draait, op volle toeren, met nergens een knopje om hem stil te zetten.

En die gedachten worden vaak óók nog beïnvloed door je ervaringen uit het verleden! Wat je ziet, hoort, ruikt: het komt allemaal bij je binnen door een filter. Wat je ervaart is heel persoonlijk gekleurd.

Vraag maar eens aan een paar mensen die een ongeluk hebben zien gebeuren: ze vertellen allemaal een nèt iets ander verhaal.

Is dat wat je ziet dan wel de werkelijkheid? Wat is echt?

Meditatie wil je geest tot rust brengen, zodat je de dingen weer kunt zien zoals ze werkelijk zijn.


Sitting quietly
Doing nothing
What a surprise!
I had it all the time and carried it with me every moment.
We need nothing but this spacious, quiet mind that contains nothing - and holds everything.
Marvin Weiner


Prestaties

Velen van ons zijn opgegroeid met het idee dat we alléén van waarde zijn als we iets presteren.
Nou is er volgens mij niets tegen prestatie, maar we zijn vaak wel erg eenzijdig op prestatie gericht en voelen ons schuldig als we niet voldoen aan de verwachtingen van anderen, aan de verwachtingen die we van onszelf hebben.

Bij meditatie wordt niet van je gevraagd een prestatie te leveren. Integendeel: hoe minder je wilt bereiken hoe meer een rust de kans krijgt om in je dóór te dringen.
En als je stil geworden bent, kun je ervaren wat je ècht bent. Jij, zoals je bedoeld bent.

Daarmee is misschien meteen een antwoord gegeven op de vraag waarom je zou mediteren. Maar uiteindelijk is het een vraag die alleen jij voor jezelf kunt beantwoorden.

Wat denk je....

Is het voor jou oké als je slaaf bent van je gedachten die je niet eens wilt, waar je niets over te zeggen lijkt te hebben?
Ben je ermee tevreden dat je leven zomaar aan je voorbij gaat?
Als je volmaakt tevreden bent met het leven zoals je dat nu leidt, voel je misschien niets voor mediteren. Maar zelfs dàn zou je het eens kunnen proberen, kijken wat het je méér kan brengen. Wie weet.

Gewoon dóen, dàt maakt duidelijk waarom.....

Begin gewoon en het wordt je misschien vanzelf duidelijk waaróm je het doet. Dat is tenminste mijn ervaring: ik persoonlijk voelde het als een antwoord op een vraag die ik niet had gesteld. Toen ik het antwoord kreeg voelde ik: ja, dat was het, wat ik weten wilde, zonder te weten dàt ik het wilde weten... @#$%?!. Ja, echt!!

Ik denk dat elke reden die voor jou belangrijk is, een reden is om te gaan mediteren: of je nu nieuwsgierig bent, of je nu vindt dat er méér moet zijn, of je je nu aangetrokken voelt tot een meditatief leven, of je nu denkt dat je beter zult gaan functioneren als partner, werknemer, directeur (wat nog best eens zou kunnen ook), of je op zoek bent naar Hem, Haar of Dat wat je laat leven of.......

Alles wat voor jou belangrijk is kan een aanleiding zijn om de eerste stap te zetten. Waar je uitkomt? Wie weet...

Waarom zou je mediteren? deel 2

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 

Mediteren is niet iets wat je alleen kunt doen als je verlangt naar eenheid, naar verlichting.... mediteren is ook heel goed "tegen stress"!

Maar wat ìs er tegen stress?

Stress is iets wat bij het leven hoort. Daar kijk je van op? Het is echt zo! Zonder stress zou je als een plantje leven.

In het "Zakwoordenboek der Geneeskunde" van Coëlho staat het zo:
"Stress E lett. spanning, altijd aanwezige toestand bij de mens die van zeer groot belang is voor het verrichten van taken en die in sterke mate toeneemt als er een verandering of bedreiging optreedt waarop iemand zich in moet stellen"

De pijn bij stress zit 'm in teveel of te weinig stress. Aan dat soort situaties dankt stress zijn kwalijke naam. Te weinig of te veel stress, dát is, zeker als dat langer aanhoudt, ongezond.
Als we het hierna over stress hebben bedoelen we dan ook dàt soort stress: te weinig of teveel en te langdurig.

Wat gebeurt er bij stress?

Bij stress gebeurt er in eerste instantie iets dat nog stamt uit de tijd dat de mens werd geconfronteerd met hevige gevaren, roofdieren, natuurgeweld en dat soort zaken. De mens had toen maar één keus: vechten of vluchten.

Tegenwoordig hebben onze hersenen een wat grotere omvang en gaan we direct daarna bekijken wat er nog meer voor andere, minder rigoureuze, mogelijkheden zijn.

Maar toch..... die eerste "vecht of vlucht-reactie" houdt soms langer aan dan nodig. Bovendien ontstaat hij vaak in situaties waarin er helemaal geen sprake is van een levenbedreigende situatie en die situaties komen natuurlijk vaker voor. Schrik omdat iemand "boeh" riep, omdat je getuige was van een ongeval en dat soort zaken kunnen even iets in je los maken maar daarna zou het weer snel moeten verdwijnen. Je lichaam zou zich redelijk snel moeten kunnen herstellen en weer in een toestand van evenwicht (homeostase) moeten komen.

Maar helaas komen er in ons leven en zeker in het jachtige leven van dit moment teveel gebeurtenissen voor die dit soort reacties veroorzaken. Als je lichaam geen tijd heeft om weer in evenwicht te komen dan stapelt de stress op en breekt het moment aan dat je "afknapt".

Stress en gezondheid

Langdurige blootstelling aan stress kan op allerlei manieren invloed op je gezondheid hebben. Veel problemen ontstaan omdat je spieren constant gespannen blijven, waardoor de doorstroming van bloed en lymfevocht gaat stagneren. Dat gaat op den duur een te grote belasting voor je lichaam vormen. Het immuunsysteem kan erdoor worden aangetast. Ik noem een paar aandoeningen die het gevolg kunnen zijn van stress:

  • Hart- en vaatproblemen
  • Te hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn, migraine
  • Spieraandoeningen
  • Maag- en darmproblemen
  • Slaapstoornissen
  • Ademhalingsproblemen

Stress en je geest

"Stress wordt veroorzaakt door de manier waarop we reageren op de wereld om ons heen #".
Stress is niet alleen een fysiek verschijnsel maar hangt samen met onze emoties als angst, woede, haat en het streven naar perfectie of de goedkeuring van anderen.

Wat kan mediteren daarin betekenen?

Als je mediteert komt je lichaam in een situatie waarin je helder, allert maar toch ook heel ontspannen bent, zonder dat je slaapt. Je geest blijft helder, kan waarnemen wat er in je lichaam gebeurt. En aandacht voor wat er in je lichaam gebeurt, op de spanningen die je voelt in de vorm van steken, pijn, tintelingen blijkt die verschijnselen te verzachten.
Je wordt je beter bewust van je gevoelens waardoor je inzicht kunt krijgen in je beweegredenen en de gevolgen daarvan op je gezondheid.

Je kunt je voorstellen dat als je regelmatig mediteert er zo geleidelijk aan een nieuw evenwicht ontstaat, waarin de vastgehouden spanning wordt teruggebracht tot een niveau waarin je spieren weer een goede tonus krijgen, het immuunsysteem weer naar behoren functioneert en je je bewust bent van je motivaties of van stresserende factoren.

Mediteren blijkt dus wat anders dan slapen. Doordat je helder blijft werkt meditatie beter en sneller dan slaap. Van slaap word je duf, van mediteren weer helder en zo kun je nieuwe uitdagingen beter aan.

Meditaties en visualisaties

Op de volgende pagina's bieden bezoekers van InnerNed je een aantal meditaties en visualisaties aan of vertellen ze erover. 

John Jansen

Als eerste vind je hier een aantal meditaties en visualisaties van John Jansen.

Voordat je deze gaat bekijken zou je onderstaand artikel van John kunnen lezen: een verslagje van zijn zoektocht naar God, naar Liefde...

Of anders ga je naar één van de andere bijdragen van John en anderen:
Het kind in jezelf ] [ De Regen ] [ Kijkje in jouw verleden ] [ Een bal van energie ] [ De Boom ][ Ontmoet je Gidsen 2 ] [ Ontmoet je gidsen 1 ] [ Meditatie ] [ Rust en Balans ] [ De Waterval ][ Meditatie aan zee ]

Mijn geloof - John Jansen

Mijn geloof of overtuiging is opgebouwd uit informatie die ik heb verzameld en als mijn waarheid heb aangenomen.

De bedoeling van dit schrijven is niet, dat ik een ander probeer te overtuigen van mijn waarheid en mijn geloof. Haal er maar uit wat goed voor je voelt en kijk maar of je er wat mee kan doen. Misschien wel niets en dat is ook goed.

Ik heb een katholieke achtergrond waar ik als kind alle facetten doorliep, maar waar ik me nooit echt in thuis heb gevoeld. Ik ging naar de zondagsschool, heb bij de nonnen op school gezeten en ging vroeger regelmatig naar de kerk.
Tijdens mijn 8e jaar ongeveer, ben ik daar mee gestopt. Heb toen een poosje niets geloofd maar was boos op God en verdrietig. Want als hij een goede vader was, waarom was en is er dan honger op de wereld? Waarom zo veel pijn en verdriet? Waarom gingen er zo veel mensen dood in angst? Met deze vragen, en beslist nog veel meer, heb ik heel lang rond gelopen. Jarenlang, zonder ooit een passend antwoord te vinden. Nee, ik wist het zeker, zo een God kon mijn God niet zijn! Hiermee wilde ik niets te maken hebben.

Ik ben ook nog een poosje bij het Leger des Heils geweest. Ook hier vond ik niet wat ik zocht, hoewel ik ook voor langere tijd gewoon alles los kon laten. En soms, als het niet zo ging zoals ik dat graag wou, dacht ik toch aan HEM en voelde vaak een warm gevoel. Zo had ik dus voor mijn gevoel contact met boven, maar als het dan wat beter ging was ik dat weer snel vergeten. Dat ging zo door tot mijn 32 levens jaar. En ja, er waren eigenlijk wel momenten geweest dat ik toch om kracht vroeg als ik het even niet zo zag zitten, dan vlucht een mens in gebed en weet je ineens dat er meer is.

Op mijn 32ste jaar ontmoette ik JACK. Ik kwam Jack eigenlijk toevallig tegen. Jack, hij lette in de zomervakantie twee weken op een orgelwinkel tegen over mijn werk. Jack verveelde zich soms de hele dag, hij kreeg soms 1 of 2 klanten, meer niet, en stond dan voor de deur te genieten van het zonnetje. Tot ik vroeg of hij zin in koffie had en dat had hij wel.

We hebben vanaf dat moment veel gepraat en hoe het kwam weet ik echt niet meer, het gesprek ging ineens over het geloof en JACK vertelde me dat hij GOD zag als een bron van licht en liefde. Die, alleen als je erom vraagt, je kracht geeft en niets voor je doet als je dat niet wilt. En vanaf dat moment ben ik gaan zoeken en had het gevoel dat ik mijn GOD weer terug had in mijn leven. Het is net als een zeer moeilijke puzzel, heb je een stuk van de puzzel, dan vallen de ander stukjes steeds sneller op hun plaats.

Maar hiermee was ik er nog lang niet, ik bleef door zoeken. Ik heb zeer veel boeken gelezen en met zeer veel mensen gesproken en eigenlijk overal stukjes informatie vandaan gehaald en verzameld. Nu, na 42 jaar in dit leven, heb ik eindelijk een beeld in mijn hoofd waar ik rust en vrede mee heb.

Ik ga nu vertellen hoe mijn plaatje er uit ziet, nogmaals het is mijn geloof! Iets waar ik in wil en kan berusten. Het is niet mijn bedoeling om je daarvan te overtuigen. Kijk maar of je er wat mee kan en als het niets, is ook goed.

In het begin was, er volgens mijn inzicht nu, een bron van licht en liefde waar wij allen deel van uit maakten. Waar we één waren met de rest en toch ook één aparte ziel. Maar samen waren wij daar één met GOD. Daar was, en is: liefde, begrip en harmonie voor elkaar. Tot wij een vrije wil kregen en zelf keuzes mochten maken. Een deel van de bron van licht en liefde heeft toen de bron verlaten. Bijvoorbeeld. jij, ik en anderen zijn, ieder als een individuele ziel, naar een planeet als de aarde gekomen en hebben daar velen jaren geleefd. We kregen hier kinderen die als ziel ook uit de bron weg waren gegaan. Wij wilden ons niets van een ander aantrekken en zelfs GOD en de bron van licht en liefde waren we vergeten. De bron waar we eens alle deel vanuit maakten.

We waren puur met ons zelf bezig. En eigenlijk al snel veranderde de wereld in een poel van verdriet, pijn en ellende. Tot er een deel van de bron van licht en liefde naar de aarde kwam om ons weer te helpen. Laten we die engelen noemen. Zij zijn nooit geboren op de aarde of welke planeet dan ook, en hebben dus tijdelijk de bron verlaten. Alleen maar voor ons. Om ons weer te leren wat we daar allemaal al wisten. In begrip, liefde en in harmonie leven. Wat wij in korte tijd waren vergeten kunnen we nu allemaal weer gaan leren.

Naast de bron van licht en liefde, is een hemel gemaakt waar wij naar toe gaan als we hier klaar zijn met dit leven. Een hemel waarin we steeds opnieuw de kans krijgen om te leren en steeds verder kunnen groeien. Laat ik vertellen wat ik tot nu tot weet van de hemel waar wij volgens mijn weten naar toe gaan.

Ik heb gehoord dat er 7 verschillende hemelen zijn en binnen die verschillende lagen weer 7. Als wij bereid zijn tot het leren van onze lessen dan kunnen we zielsmatig groeien naar een hoger liefdesniveau. Het is onze eigen keuze, en als je de lessen leert kan je steeds in een ander stukje hemel komen waar meer harmonie en liefde is. Wil je dat niet, hoeft het niet, het mag en het kan. (Deze invulling laat ik graag aan je zelf over). Wat je ook doet, je mag beslist naar de hemel, maar alleen door te willen groeien kan je het minder bewuste deel van de hemel verlaten, dit doordat je bewuster wordt door het ervaren.
Ben je dan klaar als je daar bent? NEE, niet echt want ook het leren gaat daar gewoon door. Op een gegeven moment ben je zover dat je met jouw ervaren kennis en liefde die in je zit, andere kan gaan helpen hier op aarde. Dit als bijvoorbeeld een Geestelijke Gids voor iemand. Elk 'niveau' van liefdesbewustzijn kan hulp bieden! Ieder heeft "recht" op hulp. Liefdesniveau trekt gelijk liefdesniveau aan of hoger. Maar ook dit is tijdelijk, ondertussen mag ook jij doorleren en zal je eens weer terug gaan naar een planeet, het kan de aarde zijn maar het kan ook ergens anders zijn, waar je opnieuw kan beginnen. Eigenlijk niet helemaal opnieuw, wat je uit vorige levens geleerd hebt neem je mee. In elk nieuw leven krijg je ook weer de kansen om te groeien en te leren voor jezelf en voor je zielengroep. Dat is een groep van zielen waar mee je verbonden bent en die je soms in hetzelfde leven tegen kan komen ….

Je hebt allemaal wel eens, dat je een wildvreemde tegen komt die zo vertrouwd voelt. Dat kan iemand uit een vorig leven zijn of iemand die deel uit maakt van jouw zielengroep. Echter dat hoeft niet zo te zijn, het kan ook zijn dat je met 'dezelfde soort ervaringslessen' hier bent gekomen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat we opnieuw leren wat we eens wisten en daardoor groeien naar een beter, liefdevoller mens, gewoon door rekening te houden met de gevolgen van onze daden. Leef en geniet, maar let op, dat je een ander niet bewust pijn of verdriet doet. Dat je niet door te manipuleren beter wordt van …. Geniet van het leven maar ga vooral je eigen lessen niet uit de weg. Alleen door hier ook te leren kan en mag je groeien.

Dit is wat ik geloof en probeer na te streven. En ja, ook ik maak fouten maar dat mag zo lang ik maar bereid ben om van mijn fouten te leren.

Ik wens u veel groei toe en een liefdevol leven.
John Jansendecember 2001

Als je wilt reageren stuur dan een mailtje aan John Jansen

 


Meer mediaties en visualisaties:

Het kind in jezelf
De Regen
Kijkje in jouw verleden
Een bal van energie
De Boom
Ontmoet je Gidsen 2
Ontmoet je gidsen 1
Meditatie
Rust en Balans
De Waterval
Meditatie aan zee

Voor meer leuke en zeker fascinerende info, kijk op:

 


InnerNed is een virtueel tijdschrift over spiritualiteit, geneeswijzen en psychologische onderwerpen.