Misverstanden over de spirituele groei.

Wie zelf vrij is van oordelen, ook naar zichzelf toe, kan ook niet meer geraakt worden door negativiteit van anderen. Ook niet door zijn eigen gedachten omdat de gedachten niet van hem zijn en buiten het bewustzijn staan. Als wij zonder oordeel kijken naar onze denkwereld zien wij geen goed en kwaad, maar alleen oorzaal en gevolg.Er bestaat een wezenlijk groot verschil tussen spiritueel groeien en denken spiritueel te groeien. Het ene is realiteit, terwijl het andere de illusie in stand houdt. Om hier een beeld van te geven zodat je jezelf en je eigen groei onder de loep kan nemen zal ik hier een aantal bevindingen van mij opsommen.

 

Symptomen van “Denken spiritueel te groeien”:

 

1. Het niet uiten van je gevoel. Je emoties zien als een teken van zwakte.

 

2. Niet luisteren naar wat er gezegd wordt( het niet tot zich laten door dringen wat er gevraagd wordt) en alvast in gedachten een antwoord beginnen te formuleren om uiteindelijk het laatste woord te willen hebben of een discussie ‘te winnen’.

 

3. Je verwachtingen bestempelen als plichten van anderen.

 

4. Schuift verantwoordelijk af ( het is niet van mij)

 

5. Niet bewust zijn van je gewonde ego die anderen als boosdoeners aanwijzen en zodoende meer macht toestaan aan je slachtoffer persoonlijkheid.

 

6. Het verschil tussen emotioneel balans en ‘vriendelijkheid ‘ niet zien.

 

a. Jezelf pijnigen door in je slachtofferrol te blijven onder het mom van ‘spiritualiteit is verdraagzaamheid’.

 

b. Deze verdraagzaamheid zorgt er ook voor dat je een deel van jezelf ontkent en terugduwt. Het risico dat hierbij wordt opgelopen is nog meer vervreemding van jezelf.

 

7. Verschil tussen afstand nemen van anderen en het bestaan van anderen ontkennen of ze weg wensen, niet helder kunnen zien.

 

Bijv. Anderen die jouw overtuigingen niet delen en niet meegaan in je ‘spiritualiteit’, wegwensen uit je bestaanswereld m.a.w. “ als je niet met mij eens bent, dan besta je niet voor mij”.

 

8. Neerkijken op mensen die hun natuur op een andere manier beleven. Dit kun je vooral merken aan de zg. meester; therapeut, ‘spirituele’ genezer die als enige ‘kontact’ heeft met boven.

 

9. Hoe meer cursussen je volgt, hoe strakker de houding van ‘ik weet alles’. Je probeert anderen spiritueel te ‘maken’ met je vele kennis, omdat anderen niet goed zijn zoals ze zijn.

 

Kortom niet willen veranderen van perspectief, je ongezonde verwachtingen blijven voeden en tegelijkertijd spiritueel willen zijn? Hierdoor wordt men niet spiritueel maar een onbewuste zelfmartelaar, een methodiek uitdrager en een niet wetende alweter.

 

Herkenning van je spirituele groei:

 

1. Je zegt wat je voelt, zonder een ander te verwijten. Iemand die Bewust leeft, verwijt zijn gevoel niet aan een ander. Hij weet dat vervelende gevoelens, anderen als metafoor gebruiken om naar boven te komen zodat ze genezen kunnen worden.

 

2. Je probeert te luisteren naar de boodschap die de spreker wil overbrengen zonder de behoefte het laatste woord te hebben. Actief luisteren, zonder innerlijke dialoog.

 

3. Neem je verwachtingen onder de loep. Iemand die daadwerkelijk naar zijn authenticiteit reikt, weet dat het de verwachtingen zijn die hem ongelukkig maken en niet de mensen die niet voldoen aan de verwachtingen.

 

4. Je neemt je verantwoordelijkheid “ ik ben verbonden met alles wat er is”.

 

5. Je trekt je terug na een onaangename situatie om tot inzicht te komen, omdat je weet dat jouw schaduwkanten aan het opspelen zijn geweest en gaat met deze schaduwkanten aan het werk i.p.v. de ‘oorzaak’ bij anderen te zoeken.

 

6. Je maakt duidelijk dat een situatie niet goed aanvoelt i.p.v. met een nep glimlach rond te lopen. Weet dat negatieve emoties inslikken en ‘leuk’ doen uiteindelijk tegen jezelf keert en in het lichaam in de vorm van ziekten etc. manifesteert. Vriendelijkheid betekent nog niet dat er sprake is van balans.

 

7. Je accepteert de realiteit zoals hij is, zonder ermee eens te hoeven zijn. Je weet dat, vechten tegen datgene wat er is, hetzelfde is als ‘ vechten tegen God’.

 

8. Stimuleer anderen in hun groei op hun eigen unieke manier en sta hun bij zonder je eigen methoden op te dringen. Geniet van alle verschillende manieren van groei die je ziet in anderen, daar leer je zelf ook van. Een ieder heeft zijn eigen unieke weg te gaan.

 

9. Hoe meer je leert hoe nederiger je wordt, door het besef: “ er is nog zoveel dat ik niet weet”.

 

10. Help anderen inzien dat ze spiritueel zijn geboren en HET in zichzelf hebben.

 

Wie zelf vrij is van oordelen, ook naar zichzelf toe, kan ook niet meer geraakt worden door negativiteit van anderen. Ook niet door zijn eigen gedachten omdat de gedachten niet van hem zijn en buiten het bewustzijn staan. Als wij zonder oordeel kijken naar onze denkwereld zien wij geen goed en kwaad, maar alleen oorzaal en gevolg. Vervolgens kunnen wij ons afvragen waar dit het gevolg van is geweest. Kortom, je ziet de realiteit door je overtuigingen heen. “Leid jezelf en je bent bevrijd”.

 

Bron: Indra Radjkoemar

 

www.shivani-ayurveda.nl