Chakra's

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chakra

De chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam. Soms worden chakra's als meditatieobject gebruikt in meditaties of visualisaties. Voor de ene persoon zijn chakra meditaties absoluut niet uit zijn meditatiebeleving weg te denken en voor de ander kunnen chakra meditaties totaal niet aanspreken. Zoals bij alle meditatie oefeningen raden we je aan om de verschillende technieken te proberen om uiteindelijke de vorm van meditatie te vinden die bij jou persoonlijk het beste past.

 

Chakra's zien er uit als een soort energetische trechters die als een wiel draaien (chakra betekent wiel in het Sanskriet). Via deze centra absorberen wij energie uit de kosmos en gebruiken dit voor al onze fysieke, emotionele, mentale en spirituele processen. De zeven hoofdchakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam in die gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen de chakra’s hun energie. Zo voorziet de hartchakra onder meer het hart en de thymus van energie.Elke chakra bestaat uit twee delen. Aan de voorkant van het lichaam draait ‘een wiel’ en aan de achterkant draait zijn tegenhanger. Samen vormen zij één chakra. Het is belangrijk dat de voor- en achterkant van een chakra met elkaar in balans zijn, op die manier voorzien zij het lichaam het beste van energie. De voorkant staat voor de ‘gevoelskant’, de chakra’s aan de achterkant van het lichaam vertegenwoordigen de ‘wilskant’.

De stuitchakra en de kruinchakra – de laagste en de hoogste chakra in het lichaam - zijn de enige energiecentra waarvan het brede gedeelte van de trechter naar beneden respectievelijk naar boven wijst. Alle andere chakra’s staan dwars op het lichaam.

Alle chakra’s hebben een verschillende functie

(N.B: de chakra’s met de extensie ‘A’ bevinden zich aan de voorkant, die met ‘B’ aan de achterkant):

•Chakra 1 (bij stuitcentrum):

De kracht van de eerste chakra bepaalt de hoeveelheid fysieke energie die iemand heeft en de wil om in de fysieke werkelijkheid te leven. Daarnaast is de eerste chakra ook belangrijk voor een goede fysieke gezondheid. Een persoon met een gezonde eerste chakra is duidelijk in het ‘hier en nu’ aanwezig.

•Chakra 2A (sexcentrum):

Het voorste deel van de tweede chakra houdt verband met de kwaliteit van de liefde voor de andere sekse. Iemand met een goed werkende chakra 2A heeft een gezond seksleven.

•Chakra 2B (heiligbeencentrum):

Het achterste deel van de tweede chakra staat voor de kwantiteit van iemands seksleven. Wanneer dit centrum is geblokkeerd, dan zal het zijn dat iemand seks bij voorkeur vermijdt.

•Chakra 3A (plexus solaris):

Chakra 3A staat onder meer voor de kwaliteit van het denken. Daarnaast is deze chakra ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van het emotionele leven. Dit komt doordat gedachten voor een groot deel iemands gevoelens bepalen. Iemand met een open chakra 3A, heeft een vervullend emotioneel leven. Hij staat zijn gevoelens toe zonder er door te worden overspoeld. Daarnaast staat deze chakra voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt.

•Chakra 3B (middenrifcentrum):

Chakra 3B wordt ook wel de ‘healingchakra’ genoemd; dit omdat deze chakra een belangrijke rol speelt in helingsprocessen en onder meer de fysieke gezondheid waarborgt. De chakra is doorgaans open als je de intentie hebt om gezond te zijn en hiervoor ook moeite wilt doen.

•Chakra 4A (hartcentrum):

Hoe beter het hartcentrum functioneert, hoe meer wij liefde voelen voor de mensen (en dieren) om ons heen. Als deze chakra open is, zie je de medemensen precies zoals zij zien. Inclusief hun negatieve kanten.

•Chakra 4B(tussen de schouderbladen):

Dit centrum staat in verband met de ego-wil. Als deze chakra open is, sta je positief tegenover het volbrengen van je levenstaken en je ziet andere mensen daarbij als steun. Als je het gevoel hebt dat het universum een vijandige plek is, dan zal deze chakra gesloten zijn of tegen de klok indraaien. Zo iemand zal proberen over anderen te heersen. Wanneer chakra 4B groot is, maar 4A klein dan betekent dit dat iemand vooral vanuit zijn wil bepaalde zaken realiseert. Voor een dergelijk persoon is het belangrijk om te leren dat er met liefde en vertrouwen ook veel te realiseren is.

•Chakra 5A (keelchakra):

Wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke behoeften, dan draait chakra 5A goed. Als deze chakra tegen de klok indraait, dan is het voor die persoon moeilijk om te ontvangen wat hem wordt gegeven. Als iemand een negatief beeld heeft van het universum en over wat hem wordt gegeven, dan ontwikkelt hij een negatief krachtveld om hem heen en zal deze negativiteit ook aantrekken. Dit volgens de wet ‘het gelijke trekt het gelijke aan’.

•Chakra 5B (onderste nekwervel):

De achterkant van de vijfde chakra, wordt ook wel de ‘beroepschakra’ genoemd. Dit centrum heeft te maken met iemands eigenwaarde ten opzichte van de maatschappij en zijn beroep. Als iemand zich hierover niet prettig voelt, dan zal hij geneigd zijn dit onbehagen af te schermen met trots. Als dit centrum open staat, dan biedt werk die persoon voldoende uitdagingen. Faalangst dat iemand ervan weerhoudt datgene te scheppen wat hij zo graag wil, is ook in deze chakra te vinden. Zo iemand gaat bijvoorbeeld het aangaan van nieuwe contacten uit de weg of zegt dat hij een carrière niet belangrijk vindt. Hieronder bevindt zich echter de angst om contacten te leggen of zichzelf voor grote uitdagingen te plaatsen.

•Chakra 6A (voorhoofdscentrum):

Chakra 6A houdt verband met het voorstellingsvermogen en het vermogen om te visualiseren. Deze chakra staat voor creatieve energie en de kunst om nieuwe ideeën te ontwikkelen. Bovendien is in dit centrum waar te nemen hoe iemand de wereld ziet en hoe hij denkt dat de wereld op hem reageert.

 •Chakra 6B (praktische intelligentie):

Chakra 6B – aan de achterkant van het hoofd - houdt verband met het verwezenlijken van de ideeën van chakra 6A. Als dit centrum met de klok meedraait, worden de ideeën gevolgd door de juiste activiteiten. Wanneer chakra 6A open is, maar 6B gesloten dan zal dit betekenen dat iemand veel ideeën heeft, maar er niet in slaagt om ze te realiseren. Dit kan heel frustrerend zijn. Het vermogen van chakra 6B om goed te functioneren, wordt dan bijvoorbeeld belemmerd door overtuigingen als ‘ik kan het niet’ of ‘ik wil geen verantwoordelijkheid dragen’.

•Chakra 7(kruincentrum):

Dit centrum – dat naar boven wijst - verbindt de mens met zijn spiritualiteit, hetgeen een heel persoonlijke ervaring is. Als deze chakra open is, dan haalt iemand kracht en vervulling uit zijn spirituele leven. Bij mensen die ‘niets hebben met spiritualiteit’ zal dit centrum klein zijn en wachten tot het tot ontwikkeling mag

 De kleuren van Chakra's

De chakra’s hebben allemaal een eigen kleur en voorzien een eigen lichaamsgebied van energie. Welke kleur bij welke chakra hoort kan je zien in de tabel rechtsboven. Wanneer je meditatie oefeningen gebruikt waarbij chakra's het meditatieobject zijn of je wilt d.m.v. visualisatie onderzoeken of je chakra's goed functioneren dan kan je kijken of je in je visualisatie ook deze kleuren bij de chakra's kan herkennen.

Chakra&Kleur

 • 1e chakra (stuit, gezondheid)rood
 • 2e chakra (seks, emoties)oranje-rood
 • 3e chakra (zonnevlecht, denken)geel
 • 4e chakra (hart, liefde)helder grasgroen .
 • 5e chakra (keel, communicatie)hemelsblauw
 • 6e chakra (voorhoofd, intuïtie) indigo
 • 7e chakra (kruin, spiritualiteit)paars/wit

 

De aura en chakra

De aura en de chakra’s vormen het energiesysteem van de mens. De aura en chakra’s hebben een belangrijke rol bij het fysiek, emotionele, mentale en spirituele welzijn van de mens. Hoe beter de energie door het lichaam stroomt, hoe beter iemand zich op al deze levensgebieden voelt. De Amerikaanse vrouw Barbara Brennan (healer, psychotherapeute en wetenschappelijk onderzoekster van de NASA) is een van de bekendste mensen die onderzoek heeft gedaan naar de menselijke aura. Lees meer over aura's in ons artikel Alles over Aura's.

 

Functioneren van Chakra's

Wanneer de chakra’s optimaal functioneren, dan zijn de voor- en achterkant goed met elkaar in evenwicht, hebben de chakra’s de juiste -achtige vorm, draaien ze naar rechts en hebben ze de juiste grootte. Wanneer dit niet het geval is, zal de desbetreffende chakra problemen veroorzaken op het gebied waarvoor het verantwoordelijk is. Als de eerste chakra bijvoorbeeld niet goed werkt, dan kan het zijn dat iemand fysieke problemen krijgt, maar ook dat zijn zelfverzekerdheid te wensen over laat. Voor deze persoon is het bijvoorbeeld belangrijk om te sporten, goed te aarden en visualisatie-oefeningen te doen die zijn eerste chakra stimuleren.

 De chakra’s kunnen op verschillende manieren zijn aangetast: ze kunnen gescheurd zijn, te klein, teveel open of een verkeerde vorm hebben. Wanneer dit het geval is, zal een heler kijken naar de achterliggende problematiek. Waardoor is de chakra verkrampt? Welke thematiek van het leven hoort daar bij? Vaak hebben mensen ‘verwrongen’ overtuigingen of gevoelens die de chakra’s aantasten. Een overtuiging als ‘ik ben niet goed genoeg’, zal de zelfverzekerdheid van iemand aantasten en daarmee de eerste chakra. Ander voorbeeld: Als iemand van zichzelf denkt, dat hij niet creatief is, dan zal zijn zesde chakra zwak zijn.

Chakra’s en hun corresponderende klieren en lichaamsgebieden

 • 1e chakra (stuit, gezondheid)            ---->bijnieren,wervel kolom, nieren
 • 2e chakra (seks, emoties)                -----> geslachtsklieren,geslachtsorganen
 • 3e chakra (zonnevlecht, denken)       -----> alvleesklier,maag, lever, galblaas, zenuwstelsel
 • 4e chakra (hart, liefde)                    -----> thymus, hart, bloed, bloedsomloop
 • 5e chakra (keel, communicatie)         -----> schildklier,bronchiën, keel, longen
 • 6e chakra (voorhoofd, intuïtie) indigo -----> hypofyse,hersenen, linkeroog, oren, neus
 • 7e chakra (kruin, spiritualiteit)           -----> pijnappelklier,bovenste hersenen, rechteroog

Chakra's liggen in de buurt van het centrale zenuwstelsel en de endocriene klieren. Deze klieren regelen via hormonen alle aanmaak van chemische stoffen in ons lichaam. De zeven hoofdchakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam in die gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen de chakra’s hun energie. Lees in de linkertabel welke chakra met welke klieren en lichaamsgebieden correspondeert.

 Chakra's en Meditatie

De meeste chakra's meditaties worden gebruikt voor helingsprocessen. D.m.v. het beoefenen van speciale chakra gerelateerde meditatie technieken kunnen we inzicht verkrijgen in de werking van onze chakra's. We kunnen inzicht verkrijgen of de chakra's geblokkeerd zijn, op mindere kracht werken, juist overactief zijn en in het hoe en waarom achter eventuele problemen die de een optimale werking van de chakra's blokkeren. De meeste chakra meditatietechnieken zijn gebaseerd op visualisatie. Lees meer op deze website over de theorie van visualisatie, voordat je met onze speciale Chakra Meditatie aan de slag gaat. Let wel Chakra meditaties zijn geen verplichte kost voor iemand die zich wil verdiepen in meditatie. Het is puur persoonlijk of je je tot chakra meditaties voelt aangesproken. Ons advies is dan ook om de meditatie gewoon te proberen en te kijken of het je aanspreekt en bij je past.

Elementen van effectief leren

Wat zijn de belangrijkste elementen van effectief leren?

Of het nu gaat om mediteren, of een vreemde taal leren, je leert beter als je:

regelmatig en intensief oefent

aandacht hebt voor wat je wilt leren

emotioneel betrokken bent

 

voor meer leuke en fascinerende info kijk op,

http://www.abc-van-meditatie.nl/meditatietechnieken/aura's.asp

voor meer fascinerende info kijk op,

http://chakraplein.nl/index.htm 

&

voor meer leuke en fascinerende info kijk op,

http://www.stamcel.org/html/chakra.htm