Voet verzorging

     

    Voeten vereisen speciale verzorging

    Onze voeten zijn uiteindelijk de ‘harde werkers’. Gedurende ons leven dragen zij ons over een afstand van ongeveer 100.000 km. Bij iedere stap dragen zij drie keer ons lichaamsgewicht. Hoewel wij onze voeten enorm belasten, geven we ze veel te weinig liefdevolle verzorging.

    Dankzij een complexe wisselwerking van 26 botten (een kwart van de botten in het menselijke lichaam zijn voetbotten), 107 pezen en 19 spieren kan de mens rechtop lopen. De huid op de voetzolen met ongeveer 370 zweetklieren per vierkante centimeter heeft de hoogste dichtheid van zweetklieren van het gehele menselijke lichaam.

    Veel mensen worden regelmatig geplaagd door gezwollen en pijnlijke voeten met drukpunten, eeltplekken en likdoorns alsook vermoeide en zware benen. Soms ontstaan zelfs vervormingen op onze voeten. Het aantal schadelijke invloeden op onze voeten neemt constant toe. Modieuze schoenen zijn de reden waarom vrouwen 20 keer zoveel kans lopen op beschadigde voeten als mannen.

    Deze problemen hebben vele oorzaken: lang staan of lopen, oncomfortabele schoenen (te strak, te hoge hakken, onregelmatig afgesleten hakken, enz.), overgewicht, vaatziekten (bijvoorbeeld spataderen) of problemen met de bloedsomloop (bijvoorbeeld bij suikerpatiënten).

     

    Tips voor de verzorging van de voeten

  • Onvoldoende verzorging van de voeten kan aanleiding zijn tot vervelende klachten. Die klachten kunnen een optimale sportprestatie en het plezier in sporten in de weg staan. Besteed daarom aandacht aan het volgende;
  • - goed wassen met zeep (helaas niet altijd voor iedereenvanzelfsprekend) en drogen van de voeten, ook tussen de tenen. Dit ter voorkoming van jeukende huidirritatie en voetschimmel.
  • - altijd slippers dragen in natte ruimten dus ook onder de douche. Dit ter voorkoming van schimmelinfecties via douche of kleedkamervloer. Bovendien bescherm je je voeten zo tegen scherpe voorwerpen.
  • - verzorgen van de teennagels. Dit betekent het schoonhouden en regelmatig knippen van de teennagels. De teennagels moeten zorgvuldig, recht en niet te kort worden geknipt, om ingroei van het nageluiteinde te voorkomen. Het dragen van te kleine schoenen kan ook nagelingroei veroorzaken. Als een (te lange) nagel bij elke stap contact maakt met de schoen, kan het nagelbed beschadigd raken.
  • - verwijderen van dikke eeltlagen met behulp van een lavasteentje of eeltrasp. Een abnormale verdikking van de eeltlaag is hinderlijk tijdens het sporten, temeer omdat onder het eelt ten gevolge van wrijving zeer pijnlijke blaren kunnen ontstaan.
  • - schone, droge goed passende sokken dragen. Zonodig droge sokken aantrekken in de rust. Dit ter voorkoming van blaren en anderzins pijnlijke voeten.
  • - bij regelmatig terugkerende voetproblemen een pedicure raadplegen.
  • - Mocht er toch een blaar onstaan neem dan de volgende maatregelen;Met een steriele naald de blaar doorprikken zodat druk en pijn afnemen. Laat de huid zoveel mogelijk gesloten, deze huid biedt de beste bescherming tegen infectie. Desinfecteer de huid met betadine of alcohol, met name bij bloedblaren moet infectie voorkomen worden. Bescherm vervolgens de huid tegen het optreden van overmatige wrijving.
  • - Pijn aan de voeten kan ook ontstaan als gevolg van afwijkingen in de voetstand of voetvorm. Nader medisch onderzoek is in zo'n geval zinvol.
  • Het volgende stukje bevat een zeer beknopt advies over korfbalschoenen, het statussymbool van de korfbalspeel(st)er.
  • - sportschoenen hebben een belangrijke functie bij het opvangen van krachten die tijdens het korfballen optreden.
  • - tijdens het hardlopen en springen zijn de krachten die het lichaam, via je voeten te verwerken krijgt, vele malen groterdan bij wandelen. Een goede korfbalschoen zal dus een goed schokdempend vermogen moeten hebben.
  • - elke voet kan naar binnen en buiten bewegen. Bij het hardlopen en springen tijdens het korfballen, moeten deze voetbewegingen opgevangen worden. Doet een schoen dit onvoldoende dan kan dit allerlei blessures tot gevolg hebben. Waarvan verzwikkingen, springschenen, pijnklachten rond de knieschijf en pijn in de achillespees de meest bekende zijn. Om die natuurlijke bewegingen naar binnen en naar buiten op te vangen moet een goede korfbalschoen een stevige hielkap(=contrefort) hebben. De hielkap moet van hard niet indrukbaar materiaal gemaakt zijn. Zodat hij goede zijwaartse stabiliteit kan geven, met name naar buiten toe.
  • - een schoen moet 'natuurlijk' goed passen, niet alleen in de lengte maar ook in de breedte. De hielkap moet goed om de hiel aansluiten. Dat kan wel eens inhouden dat een bepaald merk voor jouw voeten niet geschikt is. 
  • - laat je bij het kopen van nieuwe korfbalschoenen goed adviseren. In een aantal sportschoenzaken hebben ze tegenwoordig allerlei hulpmiddelen om een analyse van je looppatroon te maken.
  • - Voor korfballers die 3 a 4 keer in de week sporten is een goede schoen een heel belangrijk wapen in de strijd tegen blessures. Korfbal staat momenteel erg hoog op de blessureranglijst, hier willen we snel vanaf, dus preventie is geboden!

 voor meer leuke en fascinerende info kijk op,

 

http://home-1.worldonline.nl/~knmg0714/medisch/voeten.htm

http://www.eucerin.com:

de-huid/huidproblemen-en-oplossingen/speciale-delen-van-de-huid/voeten-vereisen-speciale-verzorging/ 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb